Home » MC » Tanke på att köpa motorcykel?

Tanke på att köpa motorcykel?

För många är hösten ihopkopplat med att dra runt på sin hoj. Fler och fler människor vill uppleva den där känslan av friheten man får på två hjul; men som en potentiell förstagångsköpare av en motorcykel är det inte nödvändigtvis så lätt att veta vad man egentligen ska använda motorcykeln till; oavsett om det är pendling till och från arbetet, weekendresor med frugan; eller off-road åkningar med kompisarna. Det sista man vill är att förstagångsköparen hamnar i en situation där de måste byta sin motorcykel; och kanske förlora pengar efter en kort tid –  eftersom den inte passar kundens användningsmönster.

Jag skulle vilja säga att 70-80 procent av kunderna är riktade köpare; som vet vad de vill ha. Men nybörjare är inte alltid säkra på vad de letar efter, och då är det vår uppgift att vägleda människor på rätt väg” – Rune Johansen, säljare på MC-house.


Tänk efter vad du vill använda din nya motorcykel till

Det är såklart viktigt att definiera vad du ska använda motorcykeln till, oavsett om det är pendling till och från arbetet, resor elel ri något slags tävlingssyfte. Det sista du vill är ju såklart att hamna i en sits där du sitter med en dyr motorcykel i garaget som du inte använder. Tänk på de egenskaper som bör övervägas. Ska du köra långa avstånd är körkomfort och en skön sittplats såklart viktigast. Ska du till och från jobbet över kortare sträckor, eller ta regelbundna turer ner till Europa – kräver detta såklart helt olika egenskaper.

Rune Johansen på MC-House har varit MC-säljare sedan 1996 och har en bra översikt över trenderna i motorcykelvärlden. Han tror att de nya reglerna för körkort har lett till ökad rekrytering. Tröskeln för att höja en körkortsklass har blivit lägre eftersom det bara krävs en kompletterande kurs och ingen ny uppkörning krävs.

Priset är såklart viktigt

Förutom att hitta rätt typ av motorcykel är ekonomin naturligtvis en viktig aspekt. Motorcyklar finns i alla storlekar och prisklasser. Man måste också komma ihåg att att äga och använda en motorcykel kräver också en investering i utrustning – inte minst relaterad till säkerheten.

Rätt säkerhetsutrustning är ett måste. Förutom hjälm, byxor, stövlar och handskar, borde du ha en riktig jacka med bra ryggstöd.


Ny marknad

Marknaden för R-cyklar är nästan helt borta. Nu finns det så kallade äventyrs med bra allsidiga egenskaper som de flesta letar efter.